Op zoek naar snelle en smakelijke zomerse hapjes en drankjes? We begrijpen je helemaal, want niemand heeft toch zin om op een mooie zomeravond lang in de keuken te staan. Wij helpen je graag op weg met de perfecte combinaties voor een heerlijke zomer!
In Portugal is het eten van sardientjes uit blik altijd populair gebleven. Hier zijn ze zijn nu helemaal terug van weggeweest. Combineer ze met een heerlijke Vinho Verde en een beetje brood, en je zomer is begonnen! Salades zijn ook een favoriet tijdens warme dagen. Of je nu kiest voor salade nicoise, venkelsalade of een hippe versie met burrata, een frisse aperitiefwijn zoals Silvaner is de perfecte metgezel.
Je kan het ‘matchen’ ook omdraaien. Kies dan eerst de wijn waar je zin in hebt en match dan het gerecht. Als je bijvoorbeeld zin hebt in gekoeld rood, zet dan een goede charcuterieplank op tafel. Maar hoe vind je nu de ideale wijnspijs combinatie bij al die andere zomerse recepten? Maak je geen zorgen, we helpen je op weg met enkele principes van de ‘Smaakprofessor’ Peter Klosse.
Het doel?
Het belangrijkste is om te zoeken naar een balans tussen het gerecht en de wijn. Smaken die op elkaar lijken, gaan vaak goed samen. Denk bijvoorbeeld aan minerale wijnen en ziltige oesters.
Hoe bereik je dat?
Er zijn drie pijlers om te checken of die balans er gaat zijn of dat je een regelrechte mismatch maakt:
- De smaakintensiteit (laag tot hoog)
- Mondgevoel (strak tot filmend)
- Smaaktype (fris tot rijp)
Check je gerecht én de wijn volgens die 3 criteria. Een gekoelde lichte rode wijn matchen met een pittige pasta arrabbiata? De smaak van de saus is intens en je wijn smaakt dan naar water. Het mondgevoel klinkt misschien moeilijk, maar denk aan het samentrekkende gevoel wanneer je een citroen eet of juist dat vettige laagje wat room in je mond achterlaat. Dan snap je dat een vette botersaus niet lekker matcht met een super strakke wijn. En qua smaaktype is een gegrilde perzik van de bbq veel te rijp voor een frisse grüner veltliner. Meer weten? Check de uitgebreide wijnspijs survivalgids op onze blog.
Op zoek naar snelle en smakelijke zomerse hapjes en drankjes? We begrijpen je helemaal, want niemand heeft toch zin om op een mooie zomeravond lang in de keuken te staan. Wij helpen je graag op weg met de perfecte combinaties voor een heerlijke zomer!
In Portugal is het eten van sardientjes uit blik altijd populair gebleven. Hier zijn ze zijn nu helemaal terug van weggeweest. Combineer ze met een heerlijke Vinho Verde en een beetje brood, en je zomer is begonnen! Salades zijn ook een favoriet tijdens warme dagen. Of je nu kiest voor salade nicoise, venkelsalade of een hippe versie met burrata, een frisse aperitiefwijn zoals Silvaner is de perfecte metgezel.
Je kan het ‘matchen’ ook omdraaien. Kies dan eerst de wijn waar je zin in hebt en match dan het gerecht. Als je bijvoorbeeld zin hebt in gekoeld rood, zet dan een goede charcuterieplank op tafel. Maar hoe vind je nu de ideale wijnspijs combinatie bij al die andere zomerse recepten? Maak je geen zorgen, we helpen je op weg met enkele principes van de ‘Smaakprofessor’ Peter Klosse.
Het doel?
Het belangrijkste is om te zoeken naar een balans tussen het gerecht en de wijn. Smaken die op elkaar lijken, gaan vaak goed samen. Denk bijvoorbeeld aan minerale wijnen en ziltige oesters.
Hoe bereik je dat?
Er zijn drie pijlers om te checken of die balans er gaat zijn of dat je een regelrechte mismatch maakt:
- De smaakintensiteit (laag tot hoog)
- Mondgevoel (strak tot filmend)
- Smaaktype (fris tot rijp)
Check je gerecht én de wijn volgens die 3 criteria. Een gekoelde lichte rode wijn matchen met een pittige pasta arrabbiata? De smaak van de saus is intens en je wijn smaakt dan naar water. Het mondgevoel klinkt misschien moeilijk, maar denk aan het samentrekkende gevoel wanneer je een citroen eet of juist dat vettige laagje wat room in je mond achterlaat. Dan snap je dat een vette botersaus niet lekker matcht met een super strakke wijn. En qua smaaktype is een gegrilde perzik van de bbq veel te rijp voor een frisse grüner veltliner. Meer weten? Check de uitgebreide wijnspijs survivalgids op onze blog.