Wijnspijs | Biet Wellington met Nieuw-Zeelandse pinot noir

Wijnspijs | Biet Wellington met Nieuw-Zeelandse pinot noir

Ooit Beef Wellington gegeten? Dit gerecht met ossenhaas uit de oven trekt altijd veel aandacht op aan tafel. Wij gingen voor de vegetarische variant - je raadt het al - met biet. Biet Wellington! Wellington is de officiële hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Daarom was de link met de Nieuw-Zeelandse pinot noir van de knotsgekke wijnmakers Tim en Rob snel gemaakt. Zij maken een sappige, licht aardse pinot - die geweldig gaat met paddenstoelen en biet. Een match made in... New-Zealand! Enjoy!


Ingrediënten:

4 grote voorgekookte bieten van ongeveer dezelfde grootte
400 gram kastanje champignons
1 pakje bladerdeeg uit de vriezer
2 eetlepels truffelolie
2 eetlepels sojasaus
2 tenen knoflook
1 losgeklopt ei
peper & zout
beetje sesamzaadjes
plastic keukenfolie
Voor de sauzen:
rode saus
het sap van de uitgelekte rode biet
1 fijngesnipperde sjalot
50 gram roomboter
1 scheut rode wijn
witte saus
4 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mierikswortel
peper en zout

Instructies:

Laat de bieten eerst even goed uitlekken (vang het bietensap op) en dep de bieten droog. Snij de champignons en de tenen knoflook fijn en blend alles nog even fijn in de blender. Zet een grote koekenpan op laag vuur en laat daar de truffelolie warm in worden. Stort het champignonmengsel uit over de pan en laat alles langzaam gaar worden. Voeg de sojasaus toe en maal wat verse peper en over. Blijf goed roeren tot echt al het vocht is verdampt (erg belangrijk). Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien en leg flink wat folie op je keukenblad. Leg daar de plakken bladerdeeg op 3x2 of 4x2 (afhankelijk hoe groot je bieten zijn) en verdeel het droge (!!!) champignonmengsel over). Verdeel de bieten en rol het bladerdeeg voorzichtig met het folie dicht. Laat de Biet Wellington eventjes opstijven in de koelkast. Knip het folie open en kwast een beetje losgeklopt ei over de Wellington. Garneer de bovenkant met sesamzaadjes en wat grof zout. Bak de Wellington in 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Wel zo lekker met saus! Meng de bovenstaande ingrediënten voor de witte saus. Voor de rode saus; smelt de boter in een pannetje en gaar kort de fijngesnipperde sjalot hier in. Blus af met een scheut rode wijn en het sap van de uitgelekte bieten. Laat de rode saus even inkoken tot je een gladde saus hebt.
Klaar! Vergeet je glazen niet vol te schenken met (eventueel een beetje gekoelde) pinot noir, eetsmakelijk!


Ooit Beef Wellington gegeten? Dit gerecht met ossenhaas uit de oven trekt altijd veel aandacht op aan tafel. Wij gingen voor de vegetarische variant - je raadt het al - met biet. Biet Wellington! Wellington is de officiële hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Daarom was de link met de Nieuw-Zeelandse pinot noir van de knotsgekke wijnmakers Tim en Rob snel gemaakt. Zij maken een sappige, licht aardse pinot - die geweldig gaat met paddenstoelen en biet. Een match made in... New-Zealand! Enjoy!


Ingrediënten:

4 grote voorgekookte bieten van ongeveer dezelfde grootte
400 gram kastanje champignons
1 pakje bladerdeeg uit de vriezer
2 eetlepels truffelolie
2 eetlepels sojasaus
2 tenen knoflook
1 losgeklopt ei
peper & zout
beetje sesamzaadjes
plastic keukenfolie
Voor de sauzen:
rode saus
het sap van de uitgelekte rode biet
1 fijngesnipperde sjalot
50 gram roomboter
1 scheut rode wijn
witte saus
4 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mierikswortel
peper en zout

Instructies:

Laat de bieten eerst even goed uitlekken (vang het bietensap op) en dep de bieten droog. Snij de champignons en de tenen knoflook fijn en blend alles nog even fijn in de blender. Zet een grote koekenpan op laag vuur en laat daar de truffelolie warm in worden. Stort het champignonmengsel uit over de pan en laat alles langzaam gaar worden. Voeg de sojasaus toe en maal wat verse peper en over. Blijf goed roeren tot echt al het vocht is verdampt (erg belangrijk). Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien en leg flink wat folie op je keukenblad. Leg daar de plakken bladerdeeg op 3x2 of 4x2 (afhankelijk hoe groot je bieten zijn) en verdeel het droge (!!!) champignonmengsel over). Verdeel de bieten en rol het bladerdeeg voorzichtig met het folie dicht. Laat de Biet Wellington eventjes opstijven in de koelkast. Knip het folie open en kwast een beetje losgeklopt ei over de Wellington. Garneer de bovenkant met sesamzaadjes en wat grof zout. Bak de Wellington in 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Wel zo lekker met saus! Meng de bovenstaande ingrediënten voor de witte saus. Voor de rode saus; smelt de boter in een pannetje en gaar kort de fijngesnipperde sjalot hier in. Blus af met een scheut rode wijn en het sap van de uitgelekte bieten. Laat de rode saus even inkoken tot je een gladde saus hebt.
Klaar! Vergeet je glazen niet vol te schenken met (eventueel een beetje gekoelde) pinot noir, eetsmakelijk!



Lees ook de andere blogs

Ontdek meer recepten

Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi

Vandaag gaan we in gedachte naar Italië, naar het noordelijke Piëmont.

Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana

Combineer deze risotto met een witte wijn uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië

Wijnspijs | Butter Chicken en Portugese Chardonnay

Wat schenk je bij zo’n milde curry met naan en kip? Een nét zo’n tropische en boterige blend van chardonnay én artinto!

Lente wijnspijs | uit 't seizoen

De lekkerste combinaties voor in de lente!