De oogsttijd is de belangrijkste tijd voor een wijnboer. Elke wijnboer staat tijdens de wijnoogst op scherp en wordt minstens één tint grijzer. Ze hebben namelijk een jaar lang hard gewerkt en geploeterd om de druiven in topconditie te krijgen. Tijdens de oogst moet alles samen komen. Het exacte oogstmoment bepalen blijft echter een wonderlijke combinatie van timing, ervaring en geluk. Ontdek de keuzes die een wijnboer kan maken.
De ideale rijpheid
Druiven moeten een ideale rijpheid bereikt hebben, wanneer ze geplukt worden. Die ideale rijpheid wordt bepaald aan de hand van het suikergehalte (dat stijgt in de weken voor de oogst), het zuurgehalte (dat daalt in de weken voor de oogst) en de rijpheid van de schil. Het is natuurlijk ook volledig afhankelijk van het type druif en de wijnstijl die de wijnboer voor ogen heeft. Zo oogst wijnboer Albertino extra vroeg in het jaar wanneer het suikergehalte nog lager is. Dit zorgt voor nog meer frisheid en een lager alcoholpercentage in de Quinta Picouto do Cima Loureiro.
Fingerspitzengefühl
Een andere keuze die een wijnboer moet maken, is de manier van oogsten. Er wordt steeds vaker machinaal geoogst. Dit is veel sneller en goedkoper dan met de hand oogsten. De laatste tijd zijn er steeds meer plukmachines die onrijpe druiven kunnen laten hangen. Er zijn echter nog veel wijnboeren die ervoor kiezen om met de hand te plukken. Sommige wijngaarden zijn zo steil dat er geen machines bij kunnen. Daarnaast kan je veel beter selecteren en de druiven blijven beter intact. Wijnboer Max Pfannebecker is zo’n boer die de voorkeur geeft aan handmatig plukken. Het hele dorp wordt opgetrommeld om te komen helpen.
Keep it cool
Wanneer de druiven worden geplukt, begint het bederf. Het is dus heel belangrijk dat de druiven in een goede conditie de kelder bereiken. Onbeschadigd en niet blootgesteld aan hitte. In warme klimaten wordt er met behulp van grote schijnwerpers vaak ’s nachts geplukt, bijvoorbeeld bij wijnboer João van Quinta da Pedra Alta. In de Douro, Portugal oogst hij onder het vroege maanlicht. Zo wordt een vroege gisting voorkomen en behouden de druiven hun frisheid voor hun Quinta da Pedra Alta Tinto.
Start de persen
Eenmaal in de kelder kan het sorteren, ontstelen, kneuzen en persen beginnen. Er zijn 101 keuzes die een wijnboer tijdens dit proces kan maken. Zo laat wijnboer Alessandro de druiven eerst 5 weken indrogen voor het persen. Dit zorgt voor een intense concentratie en zachte structuur in zijn Prima Pietra Appassimento. Ook na het persen moeten er keuzes gemaakt worden. Wijnboer Bruno van Bruno Murciano roert tijdens de fermentatie de schillen regelmatig door het sap. Dit heet battonage. Een techniek die zorgt voor nog meer smaak in zijn Las Tintas.
Oogstfeest
Wanneer de zware oogstinspanningen erop zitten, is het tijd voor een kleine adempauze. In de meeste wijngebieden barsten dan volop wijnoogstfeesten los. Bij wijnhuis Verus wordt er met alle plukkers geluncht in de wijngaard met natuurlijk een glas van hun eigen Furmint.
Proost jij mee op de oogst met onze wijnboeren?
De oogsttijd is de belangrijkste tijd voor een wijnboer. Elke wijnboer staat tijdens de wijnoogst op scherp en wordt minstens één tint grijzer. Ze hebben namelijk een jaar lang hard gewerkt en geploeterd om de druiven in topconditie te krijgen. Tijdens de oogst moet alles samen komen. Het exacte oogstmoment bepalen blijft echter een wonderlijke combinatie van timing, ervaring en geluk. Ontdek de keuzes die een wijnboer kan maken.
De ideale rijpheid
Druiven moeten een ideale rijpheid bereikt hebben, wanneer ze geplukt worden. Die ideale rijpheid wordt bepaald aan de hand van het suikergehalte (dat stijgt in de weken voor de oogst), het zuurgehalte (dat daalt in de weken voor de oogst) en de rijpheid van de schil. Het is natuurlijk ook volledig afhankelijk van het type druif en de wijnstijl die de wijnboer voor ogen heeft. Zo oogst wijnboer Albertino extra vroeg in het jaar wanneer het suikergehalte nog lager is. Dit zorgt voor nog meer frisheid en een lager alcoholpercentage in de Quinta Picouto do Cima Loureiro.
Fingerspitzengefühl
Een andere keuze die een wijnboer moet maken, is de manier van oogsten. Er wordt steeds vaker machinaal geoogst. Dit is veel sneller en goedkoper dan met de hand oogsten. De laatste tijd zijn er steeds meer plukmachines die onrijpe druiven kunnen laten hangen. Er zijn echter nog veel wijnboeren die ervoor kiezen om met de hand te plukken. Sommige wijngaarden zijn zo steil dat er geen machines bij kunnen. Daarnaast kan je veel beter selecteren en de druiven blijven beter intact. Wijnboer Max Pfannebecker is zo’n boer die de voorkeur geeft aan handmatig plukken. Het hele dorp wordt opgetrommeld om te komen helpen.
Keep it cool
Wanneer de druiven worden geplukt, begint het bederf. Het is dus heel belangrijk dat de druiven in een goede conditie de kelder bereiken. Onbeschadigd en niet blootgesteld aan hitte. In warme klimaten wordt er met behulp van grote schijnwerpers vaak ’s nachts geplukt, bijvoorbeeld bij wijnboer João van Quinta da Pedra Alta. In de Douro, Portugal oogst hij onder het vroege maanlicht. Zo wordt een vroege gisting voorkomen en behouden de druiven hun frisheid voor hun Quinta da Pedra Alta Tinto.
Start de persen
Eenmaal in de kelder kan het sorteren, ontstelen, kneuzen en persen beginnen. Er zijn 101 keuzes die een wijnboer tijdens dit proces kan maken. Zo laat wijnboer Alessandro de druiven eerst 5 weken indrogen voor het persen. Dit zorgt voor een intense concentratie en zachte structuur in zijn Prima Pietra Appassimento. Ook na het persen moeten er keuzes gemaakt worden. Wijnboer Bruno van Bruno Murciano roert tijdens de fermentatie de schillen regelmatig door het sap. Dit heet battonage. Een techniek die zorgt voor nog meer smaak in zijn Las Tintas.
Oogstfeest
Wanneer de zware oogstinspanningen erop zitten, is het tijd voor een kleine adempauze. In de meeste wijngebieden barsten dan volop wijnoogstfeesten los. Bij wijnhuis Verus wordt er met alle plukkers geluncht in de wijngaard met natuurlijk een glas van hun eigen Furmint.
Proost jij mee op de oogst met onze wijnboeren?