

Ben jij ooit op Sri Lanka geweest? Op elke hoek van elke straat kan je voor een prikkie een lokale curry bestellen. En dat vaak helemaal vega(n) én met een gemeende glimlach! Helaas is er geen fatsoenlijk glas wijn te bestellen daar tussen de kokosnoten en tuktuks. Daarom deze Catalaanse blend van grenache en viognier, die z’n mannetje staat bij verschillende kruiden en pittige pepers. Proef je mee?
Ben jij ooit op Sri Lanka geweest? Op elke hoek van elke straat kan je voor een prikkie een lokale curry bestellen. En dat vaak helemaal vega(n) én met een gemeende glimlach! Helaas is er geen fatsoenlijk glas wijn te bestellen daar tussen de kokosnoten en tuktuks. Daarom deze Catalaanse blend van grenache en viognier, die z’n mannetje staat bij verschillende kruiden en pittige pepers. Proef je mee?


Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de curry:
- 2 grote aubergines
- 200 ml zonnebloemolie
- 2 rode pepertjes
- 4 rode uien
- 1 groot stuk gember
- 4 tenen knoflook
- 1/4 tl gemalen kurkuma
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 2 tl suiker
- 1/2 tl peper
- 2 el zout
- 80 ml azijn
- 500 gram Basmatirijst
- 2 blaadjes citroenblad
Voor de pittige sambol:
- 1 handje vol geraspte kokos
- 1 witte ui
- 1 a 2 rode pepertjes (hoe pittig wil je het hebben?)
- 2 tenen knoflook
- 1 tl peper
- 1 tl zout
- 1 limoen
Instructies
Snij de aubergines in middelgrote blokken en frituur ze in een flinke laag olie tot ze echt goudbruin zijn. Hak de knoflook, rode peper en de gember fijn en laat het even met alle kruiden, suiker en zout in de azijn meebakken. Voeg de afgekoelde, gefrituurde aubergines toe en zet het vuur er nog even 2 minuten onder. Kook vervolgens de rijst volgens de instructies op de verpakking met twee blaadjes citroenblad voor wat extra frisse smaak.
Voor de Sri Lankaanse Sambol (totaal iets anders dan Chinese Sambal, wel lekker pittig) hak je de pepertjes en de knoflook heel fijn. Voeg dan alle ingrediënten samen en voeg dan het sap van de limoen toe om de sambol een beetje vochtig te maken.
Maak het bord netjes op en schenk die Catalaanse witte maar eens even flink in! Proost en හරිම රසයි (eet smakelijk)!
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de curry:
- 2 grote aubergines
- 200 ml zonnebloemolie
- 2 rode pepertjes
- 4 rode uien
- 1 groot stuk gember
- 4 tenen knoflook
- 1/4 tl gemalen kurkuma
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 2 tl suiker
- 1/2 tl peper
- 2 el zout
- 80 ml azijn
- 500 gram Basmatirijst
- 2 blaadjes citroenblad
Voor de pittige sambol:
- 1 handje vol geraspte kokos
- 1 witte ui
- 1 a 2 rode pepertjes (hoe pittig wil je het hebben?)
- 2 tenen knoflook
- 1 tl peper
- 1 tl zout
- 1 limoen
Instructies
Snij de aubergines in middelgrote blokken en frituur ze in een flinke laag olie tot ze echt goudbruin zijn. Hak de knoflook, rode peper en de gember fijn en laat het even met alle kruiden, suiker en zout in de azijn meebakken. Voeg de afgekoelde, gefrituurde aubergines toe en zet het vuur er nog even 2 minuten onder. Kook vervolgens de rijst volgens de instructies op de verpakking met twee blaadjes citroenblad voor wat extra frisse smaak.
Voor de Sri Lankaanse Sambol (totaal iets anders dan Chinese Sambal, wel lekker pittig) hak je de pepertjes en de knoflook heel fijn. Voeg dan alle ingrediënten samen en voeg dan het sap van de limoen toe om de sambol een beetje vochtig te maken.
Maak het bord netjes op en schenk die Catalaanse witte maar eens even flink in! Proost en හරිම රසයි (eet smakelijk)!

Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi

Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana
