Oranje wijn: trend of een blijvertje?

Oranje wijn: trend of een blijvertje?

Oranje wijn, orange wine of op z’n Frans vin orange. Het staat natuurlijk super feestelijk in je glas op de verjaardag van de Koning of wanneer het Nederlands elftal speelt, maar is oranje wijn ook voor die andere dagen? Wat ons betreft zeker wel! 

Wat is oranje wijn? 

Oranje wijn is een wijn van witte druiven die op een rode wijn manier wordt gemaakt. Simpel gezegd worden de schillen van de druiven na het persen en dus tijdens het fermenteren er niet uitgehaald. Met als resultaat een rijkere smaak en die mooie oranje of amberachtige kleur. Hoe langer het schilcontact, des te donkerder de kleur en des te meer tannine. 

Even een stukje geschiedenis: 

Oranje wijn lijkt de laatste paar jaren echt populair te zijn geworden, maar het kent een geschiedenis die wel 5000 jaar teruggaat. Het maken van oranje wijn kent zijn oorsprong uit Georgië. Zij begonnen met deze stijl met behulp van ‘qvevri’: dat zijn grote aardewerken vaten die (vaak in de wijnkelder) worden begraven en waarvan alleen de opening nog boven de grond uitsteekt. Het druivensap gaat de vaten in en komt er pas uit wanneer de wijn klaar is. In Georgië maken veel wijnboeren oranje wijn nog steeds op deze traditionele manier. 

Hoe smaakt het?

Het mooie aan oranje wijn is de veelzijdigheid die het met zich meebrengt. Door het maakproces is de smaak vol, rijk en complex, maar door de witte druiven blijft ‘ie tegelijkertijd lekker fris. Klinkt als een super combinatie, toch? Net als bij andere wijnen hangt het uiteindelijk allemaal af van de regio, de druivensoort, de duur van het gistingsproces én de keuzes van de wijnmaker. 


Wijnspijs tips!

Bij een spannende wijn mag een spannend gerecht! Je kan je voorstellen dat een witte wijn mét de tannines van een rode wijn zich goed leent als culinaire wijn. Door de veelzijdigheid van oranje wijn kan je het combineren met veel smaken en óók met lastige smaken waar rood en wit allebei niet echt tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan Aziatische gerechten met uitgesproken smaken (gefermenteerde groenten, soja, ramen) en curry’s. Oranje wijn doet het ook verrassend goed bij vlees, vettige vis en bij een krachtig gerecht met paddenstoelen is het ook zeker geen slecht idee.

Ga eens voor een oranje wijn en laat je verrassen! 
Oranje wijn, orange wine of op z’n Frans vin orange. Het staat natuurlijk super feestelijk in je glas op de verjaardag van de Koning of wanneer het Nederlands elftal speelt, maar is oranje wijn ook voor die andere dagen? Wat ons betreft zeker wel! 

Wat is oranje wijn? 

Oranje wijn is een wijn van witte druiven die op een rode wijn manier wordt gemaakt. Simpel gezegd worden de schillen van de druiven na het persen en dus tijdens het fermenteren er niet uitgehaald. Met als resultaat een rijkere smaak en die mooie oranje of amberachtige kleur. Hoe langer het schilcontact, des te donkerder de kleur en des te meer tannine. 

Even een stukje geschiedenis: 

Oranje wijn lijkt de laatste paar jaren echt populair te zijn geworden, maar het kent een geschiedenis die wel 5000 jaar teruggaat. Het maken van oranje wijn kent zijn oorsprong uit Georgië. Zij begonnen met deze stijl met behulp van ‘qvevri’: dat zijn grote aardewerken vaten die (vaak in de wijnkelder) worden begraven en waarvan alleen de opening nog boven de grond uitsteekt. Het druivensap gaat de vaten in en komt er pas uit wanneer de wijn klaar is. In Georgië maken veel wijnboeren oranje wijn nog steeds op deze traditionele manier. 

Hoe smaakt het?

Het mooie aan oranje wijn is de veelzijdigheid die het met zich meebrengt. Door het maakproces is de smaak vol, rijk en complex, maar door de witte druiven blijft ‘ie tegelijkertijd lekker fris. Klinkt als een super combinatie, toch? Net als bij andere wijnen hangt het uiteindelijk allemaal af van de regio, de druivensoort, de duur van het gistingsproces én de keuzes van de wijnmaker. 


Wijnspijs tips!

Bij een spannende wijn mag een spannend gerecht! Je kan je voorstellen dat een witte wijn mét de tannines van een rode wijn zich goed leent als culinaire wijn. Door de veelzijdigheid van oranje wijn kan je het combineren met veel smaken en óók met lastige smaken waar rood en wit allebei niet echt tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan Aziatische gerechten met uitgesproken smaken (gefermenteerde groenten, soja, ramen) en curry’s. Oranje wijn doet het ook verrassend goed bij vlees, vettige vis en bij een krachtig gerecht met paddenstoelen is het ook zeker geen slecht idee.

Ga eens voor een oranje wijn en laat je verrassen!