Meet the winemaker | Testalonga's Craig & Carla

Meet the winemaker | Testalonga's Craig & Carla

Iconisch, revolutionair, vernieuwend of shockerend. Hoe je het ook wil noemen, het is een feit dat weinig wijnmakers zo’n impact hebben gemaakt op het wijnlandschap van een land als Craig Hawkins en zijn vrouw Carla in Zuid-Afrika. Met hun eerste wijn in 2008, een chenin blanc met schilweking, bleken ze niet alleen de eerste ‘orange wine’ in Zuid-Afrika gemaakt te hebben, maar ook de lokale wijnpers zo te hebben geshockeerd dat ze de wijn meteen in de ban deden. De toon was gezet: Craig en Carla zijn anders én hun wijnen zijn uniek. Testalonga was geboren!


Mocht je ooit naar Zuid-Afrika vliegen, dan is het vanuit Kaapstad een lange reis naar het hoge noorden van Swartland. Voorbij Malmesbury (het wijnbouw centrum van de regio) vind je Bandits Kloof. Dat is een ruig stuk Zuid-Afrika van slechts 135 hectare groot. Niet meteen een plek waar je aan denkt bij Zuid-Afrikaanse wijn, zo ver weg van massa productie en toerisme, maar Craig en Carla zijn hier opgegroeid. Zoals zo veel wijnmakers, begonnen zij ook hun carrière met gekochte druiven. Een naam voor deze eerste cuvée was snel gevonden. Bandito naar het gebied en hun eerste vintage, dat was natuurlijk een baby. Zo verscheen de naam Baby Bandito op het etiket.

Dat een aantal Zuid-Afrikaanse wijnjournalisten weigerden hun onconventionele wijn te beoordelen, hielp hen juist ironisch genoeg naar een cultstatus. Na de orange chenin blanc volgden ook een normale chenin blanc en, uiteraard, ook rode wijnen. Toch was het nooit de bedoeling van Craig en Carla om een dergelijke status te krijgen. Ze streven juist naar zuiverheid, precisie en helderheid in hun wijnen en werken alleen met wijngaarden die druiven van hoge kwaliteit kunnen produceren, waardoor er minimale interventies in de kelder nodig zijn. Een herbicide- en pesticidevrije aanpak, is in Zuid-Afrika misschien onconventioneel, maar in de wijngaard essentieel voor hun doelstellingen. Irrigeren is ook uit ten boze. Zo werken ze in de winter met bodembedekkers in plaats van kunstmest om het vocht vast te houden in het droge klimaat van Swartland. Ook in de kelder wordt geen gist, enzymen of zuur toegevoegd. Het streven is pure terroir wijnen, dus alle wijnen zijn één enkele variëteit van één enkele locatie. Wel voegt Craig een minimale hoeveelheid sulfiet toe aan zijn wijnen, maar dan wel alleen voor het bottelen. Inmiddels worden de meeste van zijn wijnen namelijk geëxporteerd. Dan is het wel zo fijn als deze ook stabiel aankomen op hun plek van bestemming.

De wijnen van Testalonga zou je in een blindproeverij niet als natuurwijn omschrijven. Hun chenin blanc is puur, mineraal en vol rijp fruit. Echt een wijn waar grote namen uit de Loire nog een puntje aan kunnen zuigen. De rode wijnen van Testalonga zijn juist elegant en blinken uit in hun pure fruit. Niks schokkends aan!

Door het verkoopsucces en de lovende wijnpers & sommeliers is Testalonga uitgegroeid tot een begrip van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld. Het grootste compliment is misschien nog wel dat een nieuwe groep wijnmakers, geïnspireerd door hun, besloot om ook op een meer natuurlijke manier wijn te gaan maken.

De wijnen van Testalonga importeren, bleek niet eenvoudig. Meer dan drie jaar geleden legde ik voor het eerst contact met Craig. Hoewel het eigenlijk meteen gezellig was, was hij heel duidelijk: zijn wijn was op. Hoewel hij heel graag wilde, wilde zijn bestaande importeurs ook ieder jaar meer wijn. Een jaar later nog maar eens proberen dan. Deze keer kwam ik iets verder, maar de uitkomst bleef hetzelfde: ik viste naast het net. Driemaal is scheepsrecht. Dit jaar is het gelukt! Ik ben dan ook meer dan trots dat dit iconische Zuid-Afrikaanse wijnhuis eindelijk ook in Nederland te vinden is. Proost!

Iconisch, revolutionair, vernieuwend of shockerend. Hoe je het ook wil noemen, het is een feit dat weinig wijnmakers zo’n impact hebben gemaakt op het wijnlandschap van een land als Craig Hawkins en zijn vrouw Carla in Zuid-Afrika. Met hun eerste wijn in 2008, een chenin blanc met schilweking, bleken ze niet alleen de eerste ‘orange wine’ in Zuid-Afrika gemaakt te hebben, maar ook de lokale wijnpers zo te hebben geshockeerd dat ze de wijn meteen in de ban deden. De toon was gezet: Craig en Carla zijn anders én hun wijnen zijn uniek. Testalonga was geboren!


Mocht je ooit naar Zuid-Afrika vliegen, dan is het vanuit Kaapstad een lange reis naar het hoge noorden van Swartland. Voorbij Malmesbury (het wijnbouw centrum van de regio) vind je Bandits Kloof. Dat is een ruig stuk Zuid-Afrika van slechts 135 hectare groot. Niet meteen een plek waar je aan denkt bij Zuid-Afrikaanse wijn, zo ver weg van massa productie en toerisme, maar Craig en Carla zijn hier opgegroeid. Zoals zo veel wijnmakers, begonnen zij ook hun carrière met gekochte druiven. Een naam voor deze eerste cuvée was snel gevonden. Bandito naar het gebied en hun eerste vintage, dat was natuurlijk een baby. Zo verscheen de naam Baby Bandito op het etiket.

Dat een aantal Zuid-Afrikaanse wijnjournalisten weigerden hun onconventionele wijn te beoordelen, hielp hen juist ironisch genoeg naar een cultstatus. Na de orange chenin blanc volgden ook een normale chenin blanc en, uiteraard, ook rode wijnen. Toch was het nooit de bedoeling van Craig en Carla om een dergelijke status te krijgen. Ze streven juist naar zuiverheid, precisie en helderheid in hun wijnen en werken alleen met wijngaarden die druiven van hoge kwaliteit kunnen produceren, waardoor er minimale interventies in de kelder nodig zijn. Een herbicide- en pesticidevrije aanpak, is in Zuid-Afrika misschien onconventioneel, maar in de wijngaard essentieel voor hun doelstellingen. Irrigeren is ook uit ten boze. Zo werken ze in de winter met bodembedekkers in plaats van kunstmest om het vocht vast te houden in het droge klimaat van Swartland. Ook in de kelder wordt geen gist, enzymen of zuur toegevoegd. Het streven is pure terroir wijnen, dus alle wijnen zijn één enkele variëteit van één enkele locatie. Wel voegt Craig een minimale hoeveelheid sulfiet toe aan zijn wijnen, maar dan wel alleen voor het bottelen. Inmiddels worden de meeste van zijn wijnen namelijk geëxporteerd. Dan is het wel zo fijn als deze ook stabiel aankomen op hun plek van bestemming.

De wijnen van Testalonga zou je in een blindproeverij niet als natuurwijn omschrijven. Hun chenin blanc is puur, mineraal en vol rijp fruit. Echt een wijn waar grote namen uit de Loire nog een puntje aan kunnen zuigen. De rode wijnen van Testalonga zijn juist elegant en blinken uit in hun pure fruit. Niks schokkends aan!

Door het verkoopsucces en de lovende wijnpers & sommeliers is Testalonga uitgegroeid tot een begrip van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld. Het grootste compliment is misschien nog wel dat een nieuwe groep wijnmakers, geïnspireerd door hun, besloot om ook op een meer natuurlijke manier wijn te gaan maken.

De wijnen van Testalonga importeren, bleek niet eenvoudig. Meer dan drie jaar geleden legde ik voor het eerst contact met Craig. Hoewel het eigenlijk meteen gezellig was, was hij heel duidelijk: zijn wijn was op. Hoewel hij heel graag wilde, wilde zijn bestaande importeurs ook ieder jaar meer wijn. Een jaar later nog maar eens proberen dan. Deze keer kwam ik iets verder, maar de uitkomst bleef hetzelfde: ik viste naast het net. Driemaal is scheepsrecht. Dit jaar is het gelukt! Ik ben dan ook meer dan trots dat dit iconische Zuid-Afrikaanse wijnhuis eindelijk ook in Nederland te vinden is. Proost!

Related products

€21.49
2 left in stock
€21.49
9 left in stock

Related products

€21.49
2 left in stock
€21.49
9 left in stock

Laurence

Als wijninkoper en voormalig sommelier vind ik het leuk om mensen te voorzien van verrassende maar vooral ook goede wijnspijs adviezen. 

Laurence

Als wijninkoper van Grapedistrict laat ik jullie graag kennis maken met onze kleine wijnboeren.


Lees ook de andere blogs

Ontdek recepten en andere interessante feitjes

Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi

Vandaag gaan we in gedachte naar Italië, naar het noordelijke Piëmont.

Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana

Combineer deze risotto met een witte wijn uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië

Wijnspijs | Butter Chicken en Portugese Chardonnay

Wat schenk je bij zo’n milde curry met naan en kip? Een nét zo’n tropische en boterige blend van chardonnay én artinto!

Winterse wijnspijs

Ontdek de perfecte wijnen voor bij winterse klassiekers