Wijnmaker Jean Marie is op z'n zachtst gezegd een opvallend figuur. Samen met zijn vrouw Myriam runt hij Domaine Jean Marie Haag in het dorpje Soultzmatt. Midden in het gebied dat lokaal La Vallée Noble (de Edele Vallei) wordt genoemd, net ten zuiden van Colmar in de Elzas. Hier maken zij klassieke Elzas wijnen, maar wel in een nieuw jasje.
Met zijn buik ver vooruit torent hij boven ons uit. Handen als kolenschoppen. Het is duidelijk: hier staat een werker, een echte boer. Jean Marie doet het werk in de wijngaarden, maar als we zijn wijn willen verkopen, zullen we toch echt zijn vrouw moeten overtuigen. Gelukkig is zijn vrouw Myriam lief en bescheiden. We waren toch een beetje bang geworden bij de gedachte wie zo'n reus onder de duim weet te houden. Toch blijkt Jean Marie zelf ook een hele lieve man. Je krijgt zijn wijn alleen niet zomaar.
Samen verbouwen ze 7,5 hectare witte druiven en 1 hectare pinot noir. De wijngaarden zijn verdeeld over het onwaarschijnlijke aantal van 48 (!) percelen. Jean Marie is een echte wijnnerd. Hij wil alleen de beste stukken grond. Als de expositie of ondergrond niet precies binnen zijn filosofie valt, dan heeft hij geen interesse. Dat zo veel verschillende mini plotjes een enorme hoeveelheid extra werk kosten, maakt hem niet zoveel uit. Je bent namelijk een perfectionist of je bent het niet. Deze enorme hoeveelheid wijngaarden bewerkt hij al 25 jaar zoveel mogelijk biologisch, dan wel biodynamisch, maar voor een certificering voelt hij niets. Het gaat om het resultaat in de fles, niet om een stickertje erop.
Waar veel wijnboeren hun wijnmaak-recept geheim houden, staat de deur van Jean Marie en Myriam altijd open voor andere wijnboeren. Zij vinden juist dat door samen te werken en kennis uit te wisselen betere wijn gemaakt kan worden. Deze instelling leverde hem al het voorzitterschap op van de Soultzmatt Wine Growers Union en de beroemde Grand Cru Zinnkoepfle.
De Pinot Blanc van Jean Marie uit ons assortiment is onmiskenbaar Elzas, maar wel biologisch verbouwd, verleidelijk en vol energie. Ideaal bij choucroute (zuurkool) of kaasfondue, maar eigenlijk al onweerstaanbaar op zichzelf!
Wijnmaker Jean Marie is op z'n zachtst gezegd een opvallend figuur. Samen met zijn vrouw Myriam runt hij Domaine Jean Marie Haag in het dorpje Soultzmatt. Midden in het gebied dat lokaal La Vallée Noble (de Edele Vallei) wordt genoemd, net ten zuiden van Colmar in de Elzas. Hier maken zij klassieke Elzas wijnen, maar wel in een nieuw jasje.
Met zijn buik ver vooruit torent hij boven ons uit. Handen als kolenschoppen. Het is duidelijk: hier staat een werker, een echte boer. Jean Marie doet het werk in de wijngaarden, maar als we zijn wijn willen verkopen, zullen we toch echt zijn vrouw moeten overtuigen. Gelukkig is zijn vrouw Myriam lief en bescheiden. We waren toch een beetje bang geworden bij de gedachte wie zo'n reus onder de duim weet te houden. Toch blijkt Jean Marie zelf ook een hele lieve man. Je krijgt zijn wijn alleen niet zomaar.
Samen verbouwen ze 7,5 hectare witte druiven en 1 hectare pinot noir. De wijngaarden zijn verdeeld over het onwaarschijnlijke aantal van 48 (!) percelen. Jean Marie is een echte wijnnerd. Hij wil alleen de beste stukken grond. Als de expositie of ondergrond niet precies binnen zijn filosofie valt, dan heeft hij geen interesse. Dat zo veel verschillende mini plotjes een enorme hoeveelheid extra werk kosten, maakt hem niet zoveel uit. Je bent namelijk een perfectionist of je bent het niet. Deze enorme hoeveelheid wijngaarden bewerkt hij al 25 jaar zoveel mogelijk biologisch, dan wel biodynamisch, maar voor een certificering voelt hij niets. Het gaat om het resultaat in de fles, niet om een stickertje erop.
Waar veel wijnboeren hun wijnmaak-recept geheim houden, staat de deur van Jean Marie en Myriam altijd open voor andere wijnboeren. Zij vinden juist dat door samen te werken en kennis uit te wisselen betere wijn gemaakt kan worden. Deze instelling leverde hem al het voorzitterschap op van de Soultzmatt Wine Growers Union en de beroemde Grand Cru Zinnkoepfle.
De Pinot Blanc van Jean Marie uit ons assortiment is onmiskenbaar Elzas, maar wel biologisch verbouwd, verleidelijk en vol energie. Ideaal bij choucroute (zuurkool) of kaasfondue, maar eigenlijk al onweerstaanbaar op zichzelf!