Het is alweer 2023, wat gaat de tijd hard. Het jaar dat we alweer 17 jaar bestaan. Hoe kijken wij naar dit nieuwe jaar?
To drink, or not to drink?
Freek: "Mijn jaar begint steevast met Dry January. Na de overvloed van de feestdagen ben ik er wel even klaar mee. Ja, dat lijkt af en toe een straf om dat vol te moeten houden in een maand waar toch al niet zoveel te doen is, maar juist daarom wel makkelijker."
Gijs: "Ik moet er niet aan denken. Juist in deze wat mij betreft saaie maand , terwijl ik in afwachting ben tot voor mij de wintersport begint, vind ik het juist erg gezellig om in de weekenden te proosten op nieuwjaarsborrels of gewoon lekker op de bank een goed glas wijn te drinken."
Biologisch, eigenlijk heel logisch?
Freek: "Alle wijnen die we selecteren worden beoordeeld op smaak én of ze gemaakt worden door een kleinschalige wijnboer. Voor deze boeren is duurzaam werken steeds belangrijker. Voor ons assortiment ook, want als ik mag kiezen tussen 2 vergelijkbare wijnen waarvan er één biologisch is, dan steekt die er voor mij toch met kop en schouders bovenuit. Ons assortiment is al voor 80% duurzaam of biologisch en we zijn hard op weg daar nog meer van te maken."
Gijs: "We zien al jaren dat dit voor heel consumerend Nederland steeds belangrijker wordt. Alhoewel ik wel wil toevoegen dat het van mij allemaal wel wat overzichtelijker mag. Het is ook niet zo zwart wit. Het is een uitgebreid fenomeen van duurzaam tot biodynamisch en van conventioneel tot natuurwijn. Het kan wat zeggen over de werkwijze, over het eindproduct én ook zeker over de smaak. Mooie kans denk ik om onze kennis hierover (nog) meer te delen."
Consuminderen of meer genieten?
Freek: "Dat is wat mij betreft hetzelfde. Bewuster zijn van de wijnen die je drinkt, betekent voor mij dat je je er meer in verdiept. Dat je snapt dat er een jaar hard gewerkt is voor dit eindproduct doordat je het verhaal achter het product leert kennen. Ik geniet veel meer van zo'n product dan een anoniem product. Of het nou gaat over wijn, kaas of uit eten in een goed restaurant."
Gijs: "Helemaal mee eens. Door de volkomen uniformiteit is de eenheidsworst wel lekker betrouwbaar, maar natuurlijk niet erg aantrekkelijk. Het is per slot van rekening 2023, bewust consumeren zou de norm moeten zijn. Of zoals de legendarische Johan Cruijff zou zeggen: 'Je gaat het pas zien als je het door hebt'."