Wij vroegen de wijnmaker van de Anexe Montsant – een bijzondere blend van Carignan, Grenache en Syrah – naar zijn favoriete recept bij zijn wijn. Rond carnaval wordt er in Catalonië en omgeving vaak Xató gegeten; een salade met ansjovis, (zwarte) olijven, tonijn en krulandijvie. De salade wordt besprenkeld met romesco-saus. De Cataloniërs kunnen ruzie krijgen over waar ze nu de beste Xató maken en er zijn heuse wedstrijden welke nu de beste is. Wij doken de keuken in en maakten Xavi’s familierecept. Lees en kook je mee?
Wij vroegen de wijnmaker van de Anexe Montsant – een bijzondere blend van Carignan, Grenache en Syrah – naar zijn favoriete recept bij zijn wijn. Rond carnaval wordt er in Catalonië en omgeving vaak Xató gegeten; een salade met ansjovis, (zwarte) olijven, tonijn en krulandijvie. De salade wordt besprenkeld met romesco-saus. De Cataloniërs kunnen ruzie krijgen over waar ze nu de beste Xató maken en er zijn heuse wedstrijden welke nu de beste is. Wij doken de keuken in en maakten Xavi’s familierecept. Lees en kook je mee?
Ingrediënten
- 2 kroppen andijvie (je kan ook Chinese kool gebruiken)
- 1 grote tomaat
- 1 handje ongezouten amandelen
- 1 handje hazelnoten
- 1 rode peper
- 1 flinke scheut witte wijnazijn
- 1 blikje ansjovis
- 1 kleine portie gefrituurde ansjovis
- 1 citroentje
- peper, zout en veel olijfolie
- brood om bij te serveren
Instructies
Verwarm je oven voor op 200 graden. Halveer de rode peper en de tomaat en leg ze samen met de hazelnoten en amandelen in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven. Na 10 minuten zijn de noten gebrand en zijn de peper en de tomaat gaar. Stop alle ingrediënten met een flinke scheut witte wijnazijn, in de blender en voeg er tijdens het blenden druppelsgewijs flink wat olijfolie aan toe (zo ontstaat er een emulsie, zo maak je ook mayonaise). Mocht de romesco-saus nog wat dik zijn, kan je er eventueel wat koud water bij doen. Zet de saus even apart om verder af te koelen. Snij de andijvie of kool in kwarten en smeer ze aan de bak-kant in met wat olijfolie. Verhit een grillpan en schroei de kwarten kort aan zodat ze een mooie grillstreep krijgen. Besprenkel de andijvie of kool met de saus, en garneer met ansjovis en gefrituurde ansjovis en maakt de Xató op smaak met peper en eventueel wat zout. Serveer met vers brood en een citroenpartje.
Tip van Xavi; leg de wijn even een kwartiertje in de koelkast voor het serveren. Dat benadrukt de frisse tonen in de wijn. Eetsmakelijk!
Ingrediënten
- 2 kroppen andijvie (je kan ook Chinese kool gebruiken)
- 1 grote tomaat
- 1 handje ongezouten amandelen
- 1 handje hazelnoten
- 1 rode peper
- 1 flinke scheut witte wijnazijn
- 1 blikje ansjovis
- 1 kleine portie gefrituurde ansjovis
- 1 citroentje
- peper, zout en veel olijfolie
- brood om bij te serveren
Instructies
Verwarm je oven voor op 200 graden. Halveer de rode peper en de tomaat en leg ze samen met de hazelnoten en amandelen in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven. Na 10 minuten zijn de noten gebrand en zijn de peper en de tomaat gaar. Stop alle ingrediënten met een flinke scheut witte wijnazijn, in de blender en voeg er tijdens het blenden druppelsgewijs flink wat olijfolie aan toe (zo ontstaat er een emulsie, zo maak je ook mayonaise). Mocht de romesco-saus nog wat dik zijn, kan je er eventueel wat koud water bij doen. Zet de saus even apart om verder af te koelen. Snij de andijvie of kool in kwarten en smeer ze aan de bak-kant in met wat olijfolie. Verhit een grillpan en schroei de kwarten kort aan zodat ze een mooie grillstreep krijgen. Besprenkel de andijvie of kool met de saus, en garneer met ansjovis en gefrituurde ansjovis en maakt de Xató op smaak met peper en eventueel wat zout. Serveer met vers brood en een citroenpartje.
Tip van Xavi; leg de wijn even een kwartiertje in de koelkast voor het serveren. Dat benadrukt de frisse tonen in de wijn. Eetsmakelijk!