Wijnspijs | wat drink je bij groenten?

Wijnspijs | wat drink je bij groenten?

Bij vis, vlees en oesters weten de meeste mensen wel een passende fles wijn te vinden. Bij groenten wordt het vaak lastiger. Want wat drink je nou bij een komkommer of bij spitskool? Juist bij groente kan de huis-tuin-en-keuken sommelier met een passende wijnspijs echt het verschil maken!

We lezen of horen veel te weinig over wijnspijs met groenten, terwijl de vegetarische keuken erg in opkomst is. Vegetarische gerechten bieden kansen om creatief te zijn. Er zijn een aantal handige tips en trucs om wijnspijs met groenten naar een hoog niveau te tillen. Zo leert mijn eigen ervaring dat de vegetarische keuken over het algemeen vraagt om wijnen met net iets hogere zuren en bitters. Een natuurwijn is daarom al snel een uitkomst. Natuurwijnen hebben over het algemeen een iets meer “plantaardig karakter”. Dit maakt ze lastiger te combineren met vis of vlees, maar maakt ze bij uitstek geschikt voor de groentekeuken.

Net als bij vis en vlees vertelt de kleur van de wijn vaak al iets meer over de wijnen die erbij gedronken kunnen worden. Waar je bij een biefstuk die rood is vanbinnen, gaat voor rode wijn en bij een stukje kabeljauw, wit van kleur, voor een witte wijn, is dit ook een goede indicatie voor groentes. Serveer je groene groentes, denk aan fris wit. Frisse witte wijn is ook vaak een beetje groenig van kleur. Is je groentegerecht gebakken, gegrild of geroosterd? Oftewel, geef je de groente kleur? Ga dan net als bij een biefstuk voor rood! Lees snel verder voor onze tips!

Groene groenten
Over het algemeen hebben groentes met 'groene' smaken ook een wijn nodig met hetzelfde karakter. Gekookte of gestoomde broccoli en boontjes gaan erg goed met bijvoorbeeld onze Villargeau Sauvignon Blanc of de Gerhard Deim Kamptal Grüner Veltliner. De vegetale smaken gaan naadloos over in de citrus, groene appel en kruidige tonen die deze wijnen ook vaak hebben. Courgette, in ongebakken toestand, is van zichzelf iets bloemiger van smaak. Schenk hier een minerale, maar florale wijn bij, zoals een Griekse moschofilero, onze Novus Altitude White.

Oranje groenten
Wortels of pompoen zijn van nature zoet, hierbij valt een frisse wijn weg. Bedenk daarom: welke wijnen zijn in essentie ook zoet? Dan kom je snel uit bij houtgerijpte wijnen, bijvoorbeeld onze Icare Chardonnay of nog beter: onze nieuwe natuurwijn Baby Bandito Chenin Blanc. Combineer je deze groentes met aromatische kruiden? Dat betekent ook een aromatische wijn, zoals de Campuget 1753 Viognier.

Gebakken of geroosterde groenten
Zoals gezegd, ga je de groentes bakken of roosteren, dan verandert niet alleen de kleur van de groentes, maar ook de kleur van de wijn. Geroosterde courgette of wortelen combineren allebei erg goed met fruitige, lichte rode wijnen. Denk hierbij aan onze Blankenhorn pinot noir, de Villa Bibbiani Chianti of de beaujolais van Domaine Perol. Meer vlezige groentes zoals paddenstoelen smaken aardser, dus zorg ervoor dat dat deze smaken ook terugkomen in de wijn. Denk aan een cabernet franc, bijvoorbeeld onze Domaine des Raguenières Bourgueil of onze Voerzio Martini Langhe Nebbiolo

Gegrilde groenten
Pas als je groentes gaat barbecueën, is het tijd voor het echt zware geschut! Spitskool, knolselderij of rode biet van de barbecue is niet alleen heel lekker, ook erg hoog van smaak. Hierdoor is het meteen een verrassend goede partner van wijnen die ook hoog op smaak zijn, zoals rode wijnen uit de Rhône (onze Castelas Tranquille Pinard) of een wijn uit Toscane, bijvoorbeeld de Podero Casanova Mane Toscana. Ook onze Baby Bandito Cinsault past goed bij paddenstoelen!

De buitenbeentjes
Tenslotte zijn er nog de “buitenbeentjes”. Soms werken contrasten juist heel goed. Denk bijvoorbeeld aan een rauwe tomaat. Hoewel deze groente rood van kleur is, is de zuurgraad, zeker in Nederlandse tomaten, erg hoog. org daarom voor een wijn met hoge zuren. Daarnaast heb je nog komkommers. Een komkommer bestaat voornamelijk uit water en is relatief laag op smaak. Ga dus ook voor een wijn met een lager smaakgehalte, zoals een müller thurgau druif. Ook artisjok is zo’n notoir lastige wijnspijzer. Een frisse wijn met tegelijkertijd veel rijp fruit doet het wel erg goed. Denk hierbij aan een arneis, zoals de Voerzio Martini Langhe DOC Arneis

Vergeet de saus niet!
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar of je nu kiest voor vlees, vis of vegetarisch, vergeet de wijnspijs basisregels niet en vooral niet de saus. Gebruik je een saus met hoge zuren? Zorg dan ook voor een wijn met meer zuren. Een saus op basis van ei? Liever geen witte wijn. Saus met rode wijn? Dan ook in het glas! Hete pepers? Blussen, met frisse mineralen of restzoet. Ga aan de gang en wees creatief! Want hoewel onze keuken verandert, zal de discussie over de perfect passende wijn altijd blijven. Echte smaak is nou eenmaal heel persoonlijk.

Bij vis, vlees en oesters weten de meeste mensen wel een passende fles wijn te vinden. Bij groenten wordt het vaak lastiger. Want wat drink je nou bij een komkommer of bij spitskool? Juist bij groente kan de huis-tuin-en-keuken sommelier met een passende wijnspijs echt het verschil maken!

We lezen of horen veel te weinig over wijnspijs met groenten, terwijl de vegetarische keuken erg in opkomst is. Vegetarische gerechten bieden kansen om creatief te zijn. Er zijn een aantal handige tips en trucs om wijnspijs met groenten naar een hoog niveau te tillen. Zo leert mijn eigen ervaring dat de vegetarische keuken over het algemeen vraagt om wijnen met net iets hogere zuren en bitters. Een natuurwijn is daarom al snel een uitkomst. Natuurwijnen hebben over het algemeen een iets meer “plantaardig karakter”. Dit maakt ze lastiger te combineren met vis of vlees, maar maakt ze bij uitstek geschikt voor de groentekeuken.

Net als bij vis en vlees vertelt de kleur van de wijn vaak al iets meer over de wijnen die erbij gedronken kunnen worden. Waar je bij een biefstuk die rood is vanbinnen, gaat voor rode wijn en bij een stukje kabeljauw, wit van kleur, voor een witte wijn, is dit ook een goede indicatie voor groentes. Serveer je groene groentes, denk aan fris wit. Frisse witte wijn is ook vaak een beetje groenig van kleur. Is je groentegerecht gebakken, gegrild of geroosterd? Oftewel, geef je de groente kleur? Ga dan net als bij een biefstuk voor rood! Lees snel verder voor onze tips!

Groene groenten
Over het algemeen hebben groentes met 'groene' smaken ook een wijn nodig met hetzelfde karakter. Gekookte of gestoomde broccoli en boontjes gaan erg goed met bijvoorbeeld onze Villargeau Sauvignon Blanc of de Gerhard Deim Kamptal Grüner Veltliner. De vegetale smaken gaan naadloos over in de citrus, groene appel en kruidige tonen die deze wijnen ook vaak hebben. Courgette, in ongebakken toestand, is van zichzelf iets bloemiger van smaak. Schenk hier een minerale, maar florale wijn bij, zoals een Griekse moschofilero, onze Novus Altitude White.

Oranje groenten
Wortels of pompoen zijn van nature zoet, hierbij valt een frisse wijn weg. Bedenk daarom: welke wijnen zijn in essentie ook zoet? Dan kom je snel uit bij houtgerijpte wijnen, bijvoorbeeld onze Icare Chardonnay of nog beter: onze nieuwe natuurwijn Baby Bandito Chenin Blanc. Combineer je deze groentes met aromatische kruiden? Dat betekent ook een aromatische wijn, zoals de Campuget 1753 Viognier.

Gebakken of geroosterde groenten
Zoals gezegd, ga je de groentes bakken of roosteren, dan verandert niet alleen de kleur van de groentes, maar ook de kleur van de wijn. Geroosterde courgette of wortelen combineren allebei erg goed met fruitige, lichte rode wijnen. Denk hierbij aan onze Blankenhorn pinot noir, de Villa Bibbiani Chianti of de beaujolais van Domaine Perol. Meer vlezige groentes zoals paddenstoelen smaken aardser, dus zorg ervoor dat dat deze smaken ook terugkomen in de wijn. Denk aan een cabernet franc, bijvoorbeeld onze Domaine des Raguenières Bourgueil of onze Voerzio Martini Langhe Nebbiolo

Gegrilde groenten
Pas als je groentes gaat barbecueën, is het tijd voor het echt zware geschut! Spitskool, knolselderij of rode biet van de barbecue is niet alleen heel lekker, ook erg hoog van smaak. Hierdoor is het meteen een verrassend goede partner van wijnen die ook hoog op smaak zijn, zoals rode wijnen uit de Rhône (onze Castelas Tranquille Pinard) of een wijn uit Toscane, bijvoorbeeld de Podero Casanova Mane Toscana. Ook onze Baby Bandito Cinsault past goed bij paddenstoelen!

De buitenbeentjes
Tenslotte zijn er nog de “buitenbeentjes”. Soms werken contrasten juist heel goed. Denk bijvoorbeeld aan een rauwe tomaat. Hoewel deze groente rood van kleur is, is de zuurgraad, zeker in Nederlandse tomaten, erg hoog. org daarom voor een wijn met hoge zuren. Daarnaast heb je nog komkommers. Een komkommer bestaat voornamelijk uit water en is relatief laag op smaak. Ga dus ook voor een wijn met een lager smaakgehalte, zoals een müller thurgau druif. Ook artisjok is zo’n notoir lastige wijnspijzer. Een frisse wijn met tegelijkertijd veel rijp fruit doet het wel erg goed. Denk hierbij aan een arneis, zoals de Voerzio Martini Langhe DOC Arneis

Vergeet de saus niet!
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar of je nu kiest voor vlees, vis of vegetarisch, vergeet de wijnspijs basisregels niet en vooral niet de saus. Gebruik je een saus met hoge zuren? Zorg dan ook voor een wijn met meer zuren. Een saus op basis van ei? Liever geen witte wijn. Saus met rode wijn? Dan ook in het glas! Hete pepers? Blussen, met frisse mineralen of restzoet. Ga aan de gang en wees creatief! Want hoewel onze keuken verandert, zal de discussie over de perfect passende wijn altijd blijven. Echte smaak is nou eenmaal heel persoonlijk.

Laurence

Als wijninkoper en voormalig sommelier vind ik het leuk om mensen te voorzien van verrassende maar vooral ook goede wijnspijs adviezen. 

Laurence

Als wijninkoper van Grapedistrict laat ik jullie graag kennis maken met onze kleine wijnboeren.


Lees ook de andere blogs

Ontdek recepten en andere interessante feitjes

Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi

Vandaag gaan we in gedachte naar Italië, naar het noordelijke Piëmont.

Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana

Combineer deze risotto met een witte wijn uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië

Wijnspijs | Butter Chicken en Portugese Chardonnay

Wat schenk je bij zo’n milde curry met naan en kip? Een nét zo’n tropische en boterige blend van chardonnay én artinto!

Winterse wijnspijs

Ontdek de perfecte wijnen voor bij winterse klassiekers