Na haar vakantie naar Sicilië is Charlie, klantenservice medewerker, bij thuiskomst gelijk de keuken ingedoken. Wat er op het menu stond? Busiate alle Trapanese, een typische Siciliaanse pasta! Daar dronk ze natuurlijk een Siciliaanse wijn bij, namelijk de Fabrizio Vella Rosso. Met deze verrukkelijke wijnspijs combinatie maak jij ook een denkbeeldig tripje naar Sicilië.
Na haar vakantie naar Sicilië is Charlie, klantenservice medewerker, bij thuiskomst gelijk de keuken ingedoken. Wat er op het menu stond? Busiate alle Trapanese, een typische Siciliaanse pasta! Daar dronk ze natuurlijk een Siciliaanse wijn bij, namelijk de Fabrizio Vella Rosso. Met deze verrukkelijke wijnspijs combinatie maak jij ook een denkbeeldig tripje naar Sicilië.
Ingrediënten: (voor 2/3 personen)
Busiate:
- 300 gram fijne semolina
- 150 ml water
- 2 el olijfolie
- zout (voor het koken)
Pesto Trapanese:
- 15 gram amandelen (gepeld of geweekt)
- 15 gram walnoten
- 15 gram pijnboompitten
- 1 knoflookteen
- 30 gram basilicum
- 2/3 pruimtomaten (in stukken gesneden)
- 30 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- extra scheut olijfolie
- grof zeezout
Garnering:
- Extra parmezaanse kaas
- basilicumblaadjes
Benodigdheden:
- Hakmolen of vijzel
- Satéprikker of eetstokje
- Schone theedoek
- Tarwebloem (tegen het plakken)
- Grote kookpan
Instructies:
Start met het pastadeeg. Gooi de semolina op een hoop op een schoon aanrecht. Maak een kuiltje in het midden. Giet wat water in het kuiltje en mix het met één hand met de semolina. Voeg op deze manier stapsgewijs al het water toe. Doe daarna hetzelfde met de olijfolie. Is het deeg nog erg droog? Voeg dan nog een scheutje water toe.
Hierna ga je met twee handen het deeg kneden. Kneed het deeg voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Het deeg is klaar als het glad en elastisch is. Maak er een balletje van en pak het luchtdicht in. Leg het weg in de koelkast.
Ga verder met de pesto alla Trapanese. Maal eerst de amandelen, walnoten en pijnboompitten fijn in de hakmolen of vijzel. Plet de knoflookteen en maal deze even mee. Hetzelfde doe je met de basilicum en de pruimtomaten. Gebruik je een hakmolen? Let dan op dat je steeds maar kort maalt. Zo voorkom je dat een soep wordt. Voeg nu de parmezaanse kaas toe en roer het geheel door met een lepel. Als laatste breng je de pesto op smaak met olijfolie en grof zeezout. Zet de pesto alla Trapanese even weg.
Pak het pastadeeg er weer bij. Bestrooi je werkblad, handen en satéprikker of eetstokje met bloem. Leg een schone theedoek op een grote schaal of plank en bestrooi ook deze met bloem. Hier leg je straks de busdate op. Pak een stuk van het deeg en rol het tot een sliert, zo dik als een potlood. De sliert moet overal ongeveer dezelfde dikte zijn. Vervolgens wikkel je het als een kurkentrekker rond de prikker, waarbij je de uiteinden iets vastprikt. Wrik nu voorzichtig het stokje uit de pasta. Leg de busdate op de met bloem bestrooide theedoek.
Als het tijd wordt om te gaan eten, breng je een grote pan water met voldoende zout aan de kook. Laat de busiate voorzichtig in het kokende water zakken en kook voor zo'n 5 tot 8 minuten. De kooktijd hangt af van de dikte van de pasta , dus check op tijd of de pasta gaar is. Giet het meeste pastawater af, maar houd een bodempje water over in de pan. Schep de pesto vervolgens door de verse pasta. Maak het af met wat geraspte parmezaanse kaas en een basilicumblaadje. Klaar om op tafel te gaan! Schenk de wijn in en waan je in op Sicilië!
Ingrediënten: (voor 2/3 personen)
Busiate:
- 300 gram fijne semolina
- 150 ml water
- 2 el olijfolie
- zout (voor het koken)
Pesto Trapanese:
- 15 gram amandelen (gepeld of geweekt)
- 15 gram walnoten
- 15 gram pijnboompitten
- 1 knoflookteen
- 30 gram basilicum
- 2/3 pruimtomaten (in stukken gesneden)
- 30 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- extra scheut olijfolie
- grof zeezout
Garnering:
- Extra parmezaanse kaas
- basilicumblaadjes
Benodigdheden:
- Hakmolen of vijzel
- Satéprikker of eetstokje
- Schone theedoek
- Tarwebloem (tegen het plakken)
- Grote kookpan
Instructies:
Start met het pastadeeg. Gooi de semolina op een hoop op een schoon aanrecht. Maak een kuiltje in het midden. Giet wat water in het kuiltje en mix het met één hand met de semolina. Voeg op deze manier stapsgewijs al het water toe. Doe daarna hetzelfde met de olijfolie. Is het deeg nog erg droog? Voeg dan nog een scheutje water toe.
Hierna ga je met twee handen het deeg kneden. Kneed het deeg voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Het deeg is klaar als het glad en elastisch is. Maak er een balletje van en pak het luchtdicht in. Leg het weg in de koelkast.
Ga verder met de pesto alla Trapanese. Maal eerst de amandelen, walnoten en pijnboompitten fijn in de hakmolen of vijzel. Plet de knoflookteen en maal deze even mee. Hetzelfde doe je met de basilicum en de pruimtomaten. Gebruik je een hakmolen? Let dan op dat je steeds maar kort maalt. Zo voorkom je dat een soep wordt. Voeg nu de parmezaanse kaas toe en roer het geheel door met een lepel. Als laatste breng je de pesto op smaak met olijfolie en grof zeezout. Zet de pesto alla Trapanese even weg.
Pak het pastadeeg er weer bij. Bestrooi je werkblad, handen en satéprikker of eetstokje met bloem. Leg een schone theedoek op een grote schaal of plank en bestrooi ook deze met bloem. Hier leg je straks de busdate op. Pak een stuk van het deeg en rol het tot een sliert, zo dik als een potlood. De sliert moet overal ongeveer dezelfde dikte zijn. Vervolgens wikkel je het als een kurkentrekker rond de prikker, waarbij je de uiteinden iets vastprikt. Wrik nu voorzichtig het stokje uit de pasta. Leg de busdate op de met bloem bestrooide theedoek.
Als het tijd wordt om te gaan eten, breng je een grote pan water met voldoende zout aan de kook. Laat de busiate voorzichtig in het kokende water zakken en kook voor zo'n 5 tot 8 minuten. De kooktijd hangt af van de dikte van de pasta , dus check op tijd of de pasta gaar is. Giet het meeste pastawater af, maar houd een bodempje water over in de pan. Schep de pesto vervolgens door de verse pasta. Maak het af met wat geraspte parmezaanse kaas en een basilicumblaadje. Klaar om op tafel te gaan! Schenk de wijn in en waan je in op Sicilië!
Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi
Vandaag gaan we in gedachte naar Italië, naar het noordelijke Piëmont.
Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana
Combineer deze risotto met een witte wijn uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië
Wijnspijs | Butter Chicken en Portugese Chardonnay
Wat schenk je bij zo’n milde curry met naan en kip? Een nét zo’n tropische en boterige blend van chardonnay én artinto!