



Ingrediënten
- Wonton vellen
- 300 gram schone langoustine staarten
- 150 gram speklap
- Thaise basilicum
- Limoen
- Zout
- Chili vlokken / verse chili
- Water
- Stoommandje
- Keukenmachine
- Dumpling vouwer
Zelf gyoza maken klinkt als een hele opgave, maar eigenlijk is het best makkelijk. Als je een Toko in de buurt hebt, is dit je excuus om hier snel naar toe te rennen. Elke Toko heeft ze namelijk in de diepvries liggen: wonton vellen. Deze pasta vellen hoeven alleen maar te ontdooien en je deeg is geregeld! (Kleine tip: deze vellen vellen kun je ook prima gebruiken om zelf ravioli van te maken, maar dat is weer een heel ander verhaal.) De toko is vaak ook de plek om Thaise basilicum te vinden. Mochten ze dit niet hebben, kun je dit helaas niet vervangen voor “gewone” basilicum. Ga dan voor een mix van dragon en bieslook. En nu je er toch bent, kijk vooral ook even bij het keukengerei. Ze hebben er vaak dumpling vouwers. Deze zijn vaak goedkoop en ze maken het vouwen van de perfecte gyoza een eitje! Ook de stoommandjes zijn hier te vinden.
Instructies:
Stap 1. Naar de Toko rennen dus en dat deeg laten ontdooien. Zorg daarnaast dat de langoustine staarten uit hun schaal gehaald zijn en de darmkanaaltjes verwijderd zijn. Leg het stoommandje alvast in een bak met water, zodat deze straks niet verbrand.
Stap 2. Snijd de 150 gram speklap in grove stukken en doe dit in de blender. Tip: puls de blender en laat deze niet in één keer doordraaien. Soms blijven stukken namelijk aan de onderkant of zijkant van de keukenmachine plakken waardoor er een oneven gehakt ontstaat. Door te pulsen, voorkom je dit. Pulse ook weer niet te lang, want de langoustines moeten nog erbij en je wilt natuurlijk wel iets van structuur overhouden.
Stap 3. Voeg de langoustine staarten, een flinke hoeveelheid Thaise basilicum, de geraspte schil van 1 limoen, een flinke snuf zout en (naar smaak) verse chili of chili vlokken toe. Wees niet al te bang met het zout. Dit geeft het “beslag” namelijk binding. Pulse dit alles weer tot de gewenste grofheid. Het doel moet niet zijn om er een Olvarit papje van te maken. Je wilt juist dat het nog structuur heeft, zeker van de langoustine! Kijk even dat het beslag goed samenhoudt, voeg anders nog een beetje extra zout toe. Je zou ook kunnen kiezen voor ei, maar dat maakt het meteen erg machtig.
Stap 4. Leg de wonton vellen op je werkblad, maak de randen nat en leg hier ongeveer een theelepel van het beslag in. Leg iedere keer 1 vel in de wontonvouwer en klap deze dicht. Check even goed of er geen lucht tussen is komen te zitten en of alle randjes goed dicht zijn. Zet ondertussen een pan met water op het vuur.
Stap 5. Stoom de gyoza in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar.
Stap 6. Bak de gyoza in een hete pan met een beetje olie op, zodat ze aan 1 kant mooi goud/bruin en krokant zijn. Serveer de gyoza vervolgens met eventueel extra chili of bosui en een kommetje soja on the side. Laurence koos voor de mildere witte sojasaus bij de delicate smaak van de langoustine.
De pairing met de Jakot van Nando was verrassend. De wijn bracht het zoete uit de langoustine perfect naar boven. De witte sojasaus maakte daarentegen de wijn nog bloemiger dan hij al was. Echt een goed voorbeeld van hoe wijn en spijs elkaar ten positieve kunnen beïnvloeden.
Ingrediënten
- Wonton vellen
- 300 gram schone langoustine staarten
- 150 gram speklap
- Thaise basilicum
- Limoen
- Zout
- Chili vlokken / verse chili
- Water
- Stoommandje
- Keukenmachine
- Dumpling vouwer
Zelf gyoza maken klinkt als een hele opgave, maar eigenlijk is het best makkelijk. Als je een Toko in de buurt hebt, is dit je excuus om hier snel naar toe te rennen. Elke Toko heeft ze namelijk in de diepvries liggen: wonton vellen. Deze pasta vellen hoeven alleen maar te ontdooien en je deeg is geregeld! (Kleine tip: deze vellen vellen kun je ook prima gebruiken om zelf ravioli van te maken, maar dat is weer een heel ander verhaal.) De toko is vaak ook de plek om Thaise basilicum te vinden. Mochten ze dit niet hebben, kun je dit helaas niet vervangen voor “gewone” basilicum. Ga dan voor een mix van dragon en bieslook. En nu je er toch bent, kijk vooral ook even bij het keukengerei. Ze hebben er vaak dumpling vouwers. Deze zijn vaak goedkoop en ze maken het vouwen van de perfecte gyoza een eitje! Ook de stoommandjes zijn hier te vinden.
Instructies:
Stap 1. Naar de Toko rennen dus en dat deeg laten ontdooien. Zorg daarnaast dat de langoustine staarten uit hun schaal gehaald zijn en de darmkanaaltjes verwijderd zijn. Leg het stoommandje alvast in een bak met water, zodat deze straks niet verbrand.
Stap 2. Snijd de 150 gram speklap in grove stukken en doe dit in de blender. Tip: puls de blender en laat deze niet in één keer doordraaien. Soms blijven stukken namelijk aan de onderkant of zijkant van de keukenmachine plakken waardoor er een oneven gehakt ontstaat. Door te pulsen, voorkom je dit. Pulse ook weer niet te lang, want de langoustines moeten nog erbij en je wilt natuurlijk wel iets van structuur overhouden.
Stap 3. Voeg de langoustine staarten, een flinke hoeveelheid Thaise basilicum, de geraspte schil van 1 limoen, een flinke snuf zout en (naar smaak) verse chili of chili vlokken toe. Wees niet al te bang met het zout. Dit geeft het “beslag” namelijk binding. Pulse dit alles weer tot de gewenste grofheid. Het doel moet niet zijn om er een Olvarit papje van te maken. Je wilt juist dat het nog structuur heeft, zeker van de langoustine! Kijk even dat het beslag goed samenhoudt, voeg anders nog een beetje extra zout toe. Je zou ook kunnen kiezen voor ei, maar dat maakt het meteen erg machtig.
Stap 4. Leg de wonton vellen op je werkblad, maak de randen nat en leg hier ongeveer een theelepel van het beslag in. Leg iedere keer 1 vel in de wontonvouwer en klap deze dicht. Check even goed of er geen lucht tussen is komen te zitten en of alle randjes goed dicht zijn. Zet ondertussen een pan met water op het vuur.
Stap 5. Stoom de gyoza in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar.
Stap 6. Bak de gyoza in een hete pan met een beetje olie op, zodat ze aan 1 kant mooi goud/bruin en krokant zijn. Serveer de gyoza vervolgens met eventueel extra chili of bosui en een kommetje soja on the side. Laurence koos voor de mildere witte sojasaus bij de delicate smaak van de langoustine.
De pairing met de Jakot van Nando was verrassend. De wijn bracht het zoete uit de langoustine perfect naar boven. De witte sojasaus maakte daarentegen de wijn nog bloemiger dan hij al was. Echt een goed voorbeeld van hoe wijn en spijs elkaar ten positieve kunnen beïnvloeden.

Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi

Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana
