Biologische wijn: wat is dat eigenlijk?

Biologische wijn: wat is dat eigenlijk?

Onze kleine wijnboeren hebben één overeenkomst: ze werken zelf in hun wijngaarden. Vaak zijn de wijnhuizen al meerdere generaties in de familie, waardoor de boeren “hun” wijnstokken beter kennen dan hun broekzak. Een duurzame werkwijze is dan gauw het gevolg, want waarom zou je bestrijdingsmiddelen gebruiken als het niet per se nodig is? Daarnaast helpt het om ervoor te zorgen dat hun kinderen én toekomstige kleinkinderen het familiebedrijf kunnen voortzetten. Je vindt tegenwoordig veel verschillende keurmerken op het etiket die aangeven hoe duurzaam de wijn is. Door die duizend en één keurmerken zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wat is dan biologisch? Wij leggen het je uit aan de hand van vier verschillende manieren van wijnbouw!

Duurzame wijnbouw 

De meest voorkomende manier van wijn maken in ons assortiment. Hierbij mag de natuur in de wijngaard zo veel mogelijk haar gang gaan. De wijnboer kiest voor reactieve bestrijdingsmiddelen die het minst schadelijk zijn voor de omgeving en de wijngaard. 

Deze duurzame stroming, die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is ontstaan, wordt ook wel ‘La lutte raisonée’ genoemd (‘het gemotiveerde gevecht’). Er bestaat geen wereldwijd keurmerk, maar veel van deze duurzame wijnboeren hebben hun krachten gebundeld en voeren een Terra Vitis of een Haute Valeur Environnementale keurmerk op hun wijnen. Ze hebben afgesproken dat de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan in de wijngaarden en ze mogen alleen bestrijdingsmiddelen gebruiken als laatste redmiddel om hun oogst te redden. Ze werken dus reactief in plaats van preventief. Dat zorgt voor een goede balans tussen landbouw, milieu en omgeving.

Biologische wijnbouw

In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook wordt er minder sulfiet gebruikt. 

Wijnboeren die drie jaar lang voor het Europese biologische keurmerk hebben gestreden, gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong, zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. De beginnende bioboer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om het certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds elk jaar streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer. Een echte investering dus, die na jaren zijn vruchten zal afwerpen.

Biodynamische wijnbouw 

Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat alle energie die je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. De wijn wordt gemaakt onder de juiste stand van de zon en de maan en de biodiversiteit in de wijngaarden staat centraal.

Biodynamische wijnboeren gaan een stapje verder dan biologische wijnboeren. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan. Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen, en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat ook de stand van het sterrenstelsel van invloed kan zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze.

Natuurwijnen

Biologisch, dan wel biodynamisch gemaakt. De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces van wijn maken. Handgeplukt, ongefilterd, spontaan vergist en vaak zonder de toevoeging van sulfiet. 

Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren, werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen, en laten ze de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je de meeste pure wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.

Hoe herken je het?

Alle biologische wijnen hebben een bio icoon op onze website en kan je vinden op deze pagina

Of een wijn duurzaam, biologisch of biodynamisch is gemaakt, kan je vinden bij de productinformatie van de wijn onder het kopje wijnbouw. Voor alle natuurwijnen hebben wij een aparte pagina, deze vind je hier

Ontdek biologische wijnen:

Onze kleine wijnboeren hebben één overeenkomst: ze werken zelf in hun wijngaarden. Vaak zijn de wijnhuizen al meerdere generaties in de familie, waardoor de boeren “hun” wijnstokken beter kennen dan hun broekzak. Een duurzame werkwijze is dan gauw het gevolg, want waarom zou je bestrijdingsmiddelen gebruiken als het niet per se nodig is? Daarnaast helpt het om ervoor te zorgen dat hun kinderen én toekomstige kleinkinderen het familiebedrijf kunnen voortzetten. Je vindt tegenwoordig veel verschillende keurmerken op het etiket die aangeven hoe duurzaam de wijn is. Door die duizend en één keurmerken zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wat is dan biologisch? Wij leggen het je uit aan de hand van vier verschillende manieren van wijnbouw!

Duurzame wijnbouw 

De meest voorkomende manier van wijn maken in ons assortiment. Hierbij mag de natuur in de wijngaard zo veel mogelijk haar gang gaan. De wijnboer kiest voor reactieve bestrijdingsmiddelen die het minst schadelijk zijn voor de omgeving en de wijngaard. 

Deze duurzame stroming, die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is ontstaan, wordt ook wel ‘La lutte raisonée’ genoemd (‘het gemotiveerde gevecht’). Er bestaat geen wereldwijd keurmerk, maar veel van deze duurzame wijnboeren hebben hun krachten gebundeld en voeren een Terra Vitis of een Haute Valeur Environnementale keurmerk op hun wijnen. Ze hebben afgesproken dat de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan in de wijngaarden en ze mogen alleen bestrijdingsmiddelen gebruiken als laatste redmiddel om hun oogst te redden. Ze werken dus reactief in plaats van preventief. Dat zorgt voor een goede balans tussen landbouw, milieu en omgeving.

Biologische wijnbouw

In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook wordt er minder sulfiet gebruikt. 

Wijnboeren die drie jaar lang voor het Europese biologische keurmerk hebben gestreden, gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong, zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. De beginnende bioboer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om het certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds elk jaar streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer. Een echte investering dus, die na jaren zijn vruchten zal afwerpen.

Biodynamische wijnbouw 

Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat alle energie die je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. De wijn wordt gemaakt onder de juiste stand van de zon en de maan en de biodiversiteit in de wijngaarden staat centraal.

Biodynamische wijnboeren gaan een stapje verder dan biologische wijnboeren. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan. Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen, en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat ook de stand van het sterrenstelsel van invloed kan zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze.

Natuurwijnen

Biologisch, dan wel biodynamisch gemaakt. De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces van wijn maken. Handgeplukt, ongefilterd, spontaan vergist en vaak zonder de toevoeging van sulfiet. 

Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren, werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen, en laten ze de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je de meeste pure wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.

Hoe herken je het?

Alle biologische wijnen hebben een bio icoon op onze website en kan je vinden op deze pagina

Of een wijn duurzaam, biologisch of biodynamisch is gemaakt, kan je vinden bij de productinformatie van de wijn onder het kopje wijnbouw. Voor alle natuurwijnen hebben wij een aparte pagina, deze vind je hier

Ontdek biologische wijnen: