Duurzame wijnbouw
Biologische wijnbouw
In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook wordt er minder sulfiet gebruikt.
Wijnboeren die drie jaar lang voor het Europese biologische keurmerk hebben gestreden, gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong, zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. De beginnende bioboer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om het certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds elk jaar streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer. Een echte investering dus, die na jaren zijn vruchten zal afwerpen.
Biodynamische wijnbouw
Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat alle energie die je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. De wijn wordt gemaakt onder de juiste stand van de zon en de maan en de biodiversiteit in de wijngaarden staat centraal.
Biodynamische wijnboeren gaan een stapje verder dan biologische wijnboeren. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan. Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen, en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat ook de stand van het sterrenstelsel van invloed kan zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze.
Natuurwijnen
Biologisch, dan wel biodynamisch gemaakt. De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces van wijn maken. Handgeplukt, ongefilterd, spontaan vergist en vaak zonder de toevoeging van sulfiet.
Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren, werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen, en laten ze de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je de meeste pure wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.
Hoe herken je het?
Alle biologische wijnen hebben een bio icoon op onze website en kan je vinden op deze pagina.
Of een wijn duurzaam, biologisch of biodynamisch is gemaakt, kan je vinden bij de productinformatie van de wijn onder het kopje wijnbouw. Voor alle natuurwijnen hebben wij een aparte pagina, deze vind je hier.
Ontdek biologische wijnen:
Duurzame wijnbouw
Biologische wijnbouw
In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook wordt er minder sulfiet gebruikt.
Wijnboeren die drie jaar lang voor het Europese biologische keurmerk hebben gestreden, gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong, zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. De beginnende bioboer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om het certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds elk jaar streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer. Een echte investering dus, die na jaren zijn vruchten zal afwerpen.
Biodynamische wijnbouw
Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat alle energie die je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. De wijn wordt gemaakt onder de juiste stand van de zon en de maan en de biodiversiteit in de wijngaarden staat centraal.
Biodynamische wijnboeren gaan een stapje verder dan biologische wijnboeren. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan. Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen, en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat ook de stand van het sterrenstelsel van invloed kan zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze.
Natuurwijnen
Biologisch, dan wel biodynamisch gemaakt. De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces van wijn maken. Handgeplukt, ongefilterd, spontaan vergist en vaak zonder de toevoeging van sulfiet.
Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren, werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen, en laten ze de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je de meeste pure wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.
Hoe herken je het?
Alle biologische wijnen hebben een bio icoon op onze website en kan je vinden op deze pagina.
Of een wijn duurzaam, biologisch of biodynamisch is gemaakt, kan je vinden bij de productinformatie van de wijn onder het kopje wijnbouw. Voor alle natuurwijnen hebben wij een aparte pagina, deze vind je hier.