De heetste oogst, het zou zomaar de songtekst van Vintage 2022 kunnen zijn. Zo gaat de zomer van 2022 in Frankrijk de boeken in als de droogste zomer sinds 1959. De droogte bracht bosbranden met zich mee in Bordeaux, Zuid-Frankrijk en Spanje. Maar niet alleen in het zuiden van Europa is het warm, zelfs in Nederland rijgen wij de hitte- en droogterecords aan elkaar.
Vintage 2022
Helaas heeft global warming ook invloed op de wijnbouw. Hoewel de kwaliteit van de druiven over het algemeen goed was, zullen de opbrengsten lager zijn dan in de afgelopen jaren. Naast de bosbranden, waar helaas ook enkele van onze wijnboeren door zijn getroffen, zijn veel druiven door hitte en droogte verbrand. Dit ging zelfs zo ver dat er in enkele gebieden, zoals Pomerol in Bordeaux, uitzonderlijke toestemming is gegeven om te irrigeren. De oogst begon door de hitte in veel gebieden extreem vroeg, al in half augustus. Voor de wijnboeren zit er eigenlijk weinig anders op dan de vakantie te cancelen en te beginnen met plukken.
Ondanks dat, was het niet overal kommer en kwel. In Champagne, waar de boeren door de lokale wijnautoriteiten hun maximale oogst per hectare krijgen opgelegd, kunnen boeren de hoogste hoeveelheid druiven in de afgelopen tien jaar oogsten.
Biodynamische oogst
Gelukkig zijn er ook mensen met een voorspellende gave. Toen wijnmaker Jean samen met zijn vrouw Anne de touwtjes bij wijnhuis Château la Baronne in handen kreeg, begonnen zij met een bijzonder project. In de strijd tegen de toenemende warmte, wilden ze een uniek microklimaat creëren. Het wijnhuis ligt namelijk in het bloedhete Zuid-Franse Corbières aan de voet van de Montagne d'Alaric. Ze besloten grote delen van hun perceel te beplanten met fruitbomen en bebossing. Daarnaast bouwden ze heggen van oude takken, plaatsten bijenkasten, vlinderstruiken, insectenhotels en nestkassen om zo de biodiversiteit op het landgoed te stimuleren. Ook vangen ze regenwater op om zo een meer te creëren en het unieke microklimaat verder te stimuleren. Het bijzondere is dat zij door al deze maatregelen weinig last hebben van de klimaatverandering. Door het meer heerst er in het hele perceel geen watertekort en door de vele beplanting is het er relatief koel vergeleken met de omliggende wijnhuizen.
Het oogsten gebeurt bij Château la Baronne aan de hand van de biodynamische kalender. Deze kalender gaat uit van de stand van de maan. De gedachte hierbij is dat de maanstand niet alleen de zeeën beïnvloed, maar ook het sap in de druiven en het leven in de wijngaarden. Pas wanneer de druiven goed rijp zijn en de kalender het toelaat, gaan wijnboer Jean en zijn team de wijngaarden in om de druiven handmatig te oogsten. Het oogsten is voor hen het hoogtepunt van hun vintage. Vrienden vanuit Spanje, Portugal, Italië en uit de omgeving worden opgetrommeld om mee te komen helpen. De enige vereiste van wijnmaker Jean is een goed humeur! Dat enthousiasme werkt aanstekelijk, want onze collega Lars was toevallig op bezoek toen de oogst begon en ook hij kon het niet laten om zijn handen uit de mouwen te steken.
Uiteraard wordt het goed gevierd als de oogst binnen is, om zijn team te bedanken. Jean vat het zelf nogal poëtisch samen: “Als mijn schilderij het mooist is, komt dat door de mensen die hieraan bijgedragen hebben.” Zo zie je maar weer dat je een manier van werken ook daadwerkelijk terug kunt proeven in de wijn!
De heetste oogst, het zou zomaar de songtekst van Vintage 2022 kunnen zijn. Zo gaat de zomer van 2022 in Frankrijk de boeken in als de droogste zomer sinds 1959. De droogte bracht bosbranden met zich mee in Bordeaux, Zuid-Frankrijk en Spanje. Maar niet alleen in het zuiden van Europa is het warm, zelfs in Nederland rijgen wij de hitte- en droogterecords aan elkaar.
Vintage 2022
Helaas heeft global warming ook invloed op de wijnbouw. Hoewel de kwaliteit van de druiven over het algemeen goed was, zullen de opbrengsten lager zijn dan in de afgelopen jaren. Naast de bosbranden, waar helaas ook enkele van onze wijnboeren door zijn getroffen, zijn veel druiven door hitte en droogte verbrand. Dit ging zelfs zo ver dat er in enkele gebieden, zoals Pomerol in Bordeaux, uitzonderlijke toestemming is gegeven om te irrigeren. De oogst begon door de hitte in veel gebieden extreem vroeg, al in half augustus. Voor de wijnboeren zit er eigenlijk weinig anders op dan de vakantie te cancelen en te beginnen met plukken.
Ondanks dat, was het niet overal kommer en kwel. In Champagne, waar de boeren door de lokale wijnautoriteiten hun maximale oogst per hectare krijgen opgelegd, kunnen boeren de hoogste hoeveelheid druiven in de afgelopen tien jaar oogsten.
Biodynamische oogst
Gelukkig zijn er ook mensen met een voorspellende gave. Toen wijnmaker Jean samen met zijn vrouw Anne de touwtjes bij wijnhuis Château la Baronne in handen kreeg, begonnen zij met een bijzonder project. In de strijd tegen de toenemende warmte, wilden ze een uniek microklimaat creëren. Het wijnhuis ligt namelijk in het bloedhete Zuid-Franse Corbières aan de voet van de Montagne d'Alaric. Ze besloten grote delen van hun perceel te beplanten met fruitbomen en bebossing. Daarnaast bouwden ze heggen van oude takken, plaatsten bijenkasten, vlinderstruiken, insectenhotels en nestkassen om zo de biodiversiteit op het landgoed te stimuleren. Ook vangen ze regenwater op om zo een meer te creëren en het unieke microklimaat verder te stimuleren. Het bijzondere is dat zij door al deze maatregelen weinig last hebben van de klimaatverandering. Door het meer heerst er in het hele perceel geen watertekort en door de vele beplanting is het er relatief koel vergeleken met de omliggende wijnhuizen.
Het oogsten gebeurt bij Château la Baronne aan de hand van de biodynamische kalender. Deze kalender gaat uit van de stand van de maan. De gedachte hierbij is dat de maanstand niet alleen de zeeën beïnvloed, maar ook het sap in de druiven en het leven in de wijngaarden. Pas wanneer de druiven goed rijp zijn en de kalender het toelaat, gaan wijnboer Jean en zijn team de wijngaarden in om de druiven handmatig te oogsten. Het oogsten is voor hen het hoogtepunt van hun vintage. Vrienden vanuit Spanje, Portugal, Italië en uit de omgeving worden opgetrommeld om mee te komen helpen. De enige vereiste van wijnmaker Jean is een goed humeur! Dat enthousiasme werkt aanstekelijk, want onze collega Lars was toevallig op bezoek toen de oogst begon en ook hij kon het niet laten om zijn handen uit de mouwen te steken.
Uiteraard wordt het goed gevierd als de oogst binnen is, om zijn team te bedanken. Jean vat het zelf nogal poëtisch samen: “Als mijn schilderij het mooist is, komt dat door de mensen die hieraan bijgedragen hebben.” Zo zie je maar weer dat je een manier van werken ook daadwerkelijk terug kunt proeven in de wijn!