Om nou te zeggen dat het zoeken naar kleine wijnboeren een avontuur is, is misschien wat overdreven, maar met wijnmaker Chuchi Soto hebben wij op zijn minst een markante toevoeging aan onze familie. Er komen maar liefst drie wijnen van zijn hand in ons assortiment. Twee van zijn eigen wijnhuis Soto Manrique: een spannende witte wijn en een bijzondere rosé. Daarnaast een stoere orange-wijn die die hij maakt onder de naam ‘la Trancision’.
“Eigenlijk moet je op z’n minst wel een beetje eigenwijs zijn, wil je als kleine wijnboer aan de slag gaan. En wat blijkt; Jesús Soto is mede-eigenaar van het succesvolle ‘Leda Viñas Viejas’. Een grote wijndistributeur in Valladolid. Toch besluit hij om samen met zijn vrouw, María Manrique om in 2012 het roer om te gooien en hun droom na te jagen om volledig zelf wijn te gaan maken.
Toen Jesús en Maria een domein tegen kwamen met stokoude, ongeënte Garnacha en Albillo Real- stokken en een graniet- en leisteenbodem, waren ze op slag verliefd. Dat het domein slechts 12 hectare groot was, maakte niet zo veel uit. Bij de gedachte aan veel geld haalt hij zijn schouders op. Hier hadden zij namelijk al hun hele leven voor gespaard.
Voor zijn witte wijnen gebruikt hij ook enkel de Albillo druif, een oud maar redelijk onbekend druivenras. Voor zijn orange voegt hij hier Chasselas-doré, die we tegenwoordig eigenlijk vooral tegenkomen in Duitsland en Zwitserland, en de Palomino aan toe (een typische sherry druif). Vanaf het begin besloot hij helemaal biodynamisch te gaan werken: niet sproeien, natuurlijke gisten en oogsten aan de hand van de maankalender. Een gedurfde keuze.
Toch blijkt Jesús lang niet helemaal gek. Zo maakt hij ook nog altijd de wijnen voor de lokale coöperatie. Dit geeft hem de ruimte om te experimenteren maar ook om zijn eigen prijzen laag te houden.
Toen wij Jesús en Maria tegen kwamen (op Barcelona Wine Week) waren wij ook op slag verliefd. Dat is nou het mooie van werken met kleine wijnboeren: mensen die werken vanuit hun passie en visie in plaats van commercie. Zeg nou eerlijk: uitblinken in een goede prijs/kwaliteit. Wie wil dat nou niet?!
Om nou te zeggen dat het zoeken naar kleine wijnboeren een avontuur is, is misschien wat overdreven, maar met wijnmaker Chuchi Soto hebben wij op zijn minst een markante toevoeging aan onze familie. Er komen maar liefst drie wijnen van zijn hand in ons assortiment. Twee van zijn eigen wijnhuis Soto Manrique: een spannende witte wijn en een bijzondere rosé. Daarnaast een stoere orange-wijn die die hij maakt onder de naam ‘la Trancision’.
“Eigenlijk moet je op z’n minst wel een beetje eigenwijs zijn, wil je als kleine wijnboer aan de slag gaan. En wat blijkt; Jesús Soto is mede-eigenaar van het succesvolle ‘Leda Viñas Viejas’. Een grote wijndistributeur in Valladolid. Toch besluit hij om samen met zijn vrouw, María Manrique om in 2012 het roer om te gooien en hun droom na te jagen om volledig zelf wijn te gaan maken.
Toen Jesús en Maria een domein tegen kwamen met stokoude, ongeënte Garnacha en Albillo Real- stokken en een graniet- en leisteenbodem, waren ze op slag verliefd. Dat het domein slechts 12 hectare groot was, maakte niet zo veel uit. Bij de gedachte aan veel geld haalt hij zijn schouders op. Hier hadden zij namelijk al hun hele leven voor gespaard.
Voor zijn witte wijnen gebruikt hij ook enkel de Albillo druif, een oud maar redelijk onbekend druivenras. Voor zijn orange voegt hij hier Chasselas-doré, die we tegenwoordig eigenlijk vooral tegenkomen in Duitsland en Zwitserland, en de Palomino aan toe (een typische sherry druif). Vanaf het begin besloot hij helemaal biodynamisch te gaan werken: niet sproeien, natuurlijke gisten en oogsten aan de hand van de maankalender. Een gedurfde keuze.
Toch blijkt Jesús lang niet helemaal gek. Zo maakt hij ook nog altijd de wijnen voor de lokale coöperatie. Dit geeft hem de ruimte om te experimenteren maar ook om zijn eigen prijzen laag te houden.
Toen wij Jesús en Maria tegen kwamen (op Barcelona Wine Week) waren wij ook op slag verliefd. Dat is nou het mooie van werken met kleine wijnboeren: mensen die werken vanuit hun passie en visie in plaats van commercie. Zeg nou eerlijk: uitblinken in een goede prijs/kwaliteit. Wie wil dat nou niet?!